Artikelen A-Z

Aansteken

Dus je gaat je kamado voor het eerst gebruiken? Je hebt geen idee hoe je hem aan moet steken, laat staan op temperatuur houden. Het is even wennen, maar als je er eenmaal handigheid in hebt gevonden zul je merken dat het vrij gemakkelijk is. Wij vertellen je hieronder hoe je een kamado moet aansteken.

Pak een biertje, een lekker single-malt whisky en neem de tijd. Haast je niet, dit is jouw moment om te ontspannen. Check nog wel even of er geen brandbare objecten in de buurt staan, het gevolg kun je wel raden.

Benodigdheden:

  • Aansteker of Crème Brûlée brander
  • Aanmaakblokjes of aanmaakwokkels
  • Vuurbestendige handschoenen
  • Houtskool

In 8 stappen een kamado aansteken

Stap 1 – Vul je kamado met grove stukken
Vul je kamado, afhankelijk van het merk en model, tot ongeveer 2/3 of 3/4. Let op als je een hitteschild gebruikt, houd rekening met 10 tot 15 centimeter ruimte tussen het schild en de gloeikern. Doordat je grove stukken gebruikt ontstaat er lucht tussen de houtskool waardoor je een optimale luchtstroom creëert voor de beste verbranding.

Stap 2 – Plaats aanmaakblokjes tussen de houtskool.
Afhankelijk van je bereidingsmethode plaats je niet meer dan 3 aanmaakblokjes of wokkels tussen de houtskool. Ga je voor low-and-slow gebruik er dan 1. Leg de 3 blokjes in een driehoek en zorg voor gelijke verbranding. Begraaf je aanmaakblokjes niet tussen de kolen, de verbranding gaat heus niet sneller, daarnaast kan het zijn dat er tijdens de verbranding te weinig zuurstof is waardoor het gaat walmen. Tip: gebruik niet die chemische witte aanmaakblokjes uit de supermarkt, dit proef je!

Stap 3 – Steek de aanmaakblokjes aan met een brander.
Gebruik hiervoor lucifers, een aansteker of liever nog een crème brûlée brander. Dat laatste werkt aanzienlijk sneller en een stuk ontspannender. Zorg voor een gele vlam en zo min mogelijk rook. Gaat het vuur nu uit? Geen probleem, in de eerste minuten kun je hem prima opnieuw aansteken zonder nieuw aanmaakmateriaal te gebruiken.

Stap 4 – Klep dicht en alle ventilatiegaten open.
Plaats nog niet je grillrooster, doe de klep van de kamado dicht en zet zowel de margriet-schijf als de luchtinlaat aan de onderkant helemaal open. Hierdoor creëer je een optimale luchtstroom welke ervoor zorgt dat zuurstof van onderen wordt aangezogen en van boven de warmte afgevoerd kan worden.
Mag de klep dan echt niet open? Tuurlijk wel, leuk om naar te kijken, maar dan duurt het geheel een stukje langer.

Stap 5 – Laat de kamado ongeveer 10 minuten branden
Houd je kamado goed in de gaten. Afhankelijk van het formaat kan de temperatuur heel snel oplopen, loop dus niet zomaar weg. Om vervolgens de temperatuur te laten zakken ben je al gauw een half uur verder, dat is zonde!

Let op! Backdraft! Trek niet in een keer de klep open bij hoge temperaturen. Verse lucht bij hoge verbranding kan ervoor zorgen dat de houtskool extra hard gaat branden en de vlam naar buiten slaat. Doe dit dus voorzichtig en laat de kamado voorzichtig ‘boeren’; even kort open en dicht voordat je hem volledig open doet.

Stap 6 – Plaats je hitteschild en grillrooster
Doe de klep van je kamado open en plaats het hitteschild. Gebruik altijd vuurbestendige handschoenen. Plaats eventueel een lekbak en leg daarop het rooster. Doe de klep nu weer dicht en wacht…
Een lekbak is handig om vetten en sappen op te vangen, hiermee hou je je hitteschild schoon en voorkom je het walmen (rook) en ongewenste geuren.

Stap 7 – Temperatuur controleren
Zit je temperatuur 5º C onder de gewenste temperatuur, knijp dan de luchtinlaat en de margrietschijf, in die volgorde. Gebruik de dikte van je vingers om te meten.
Luchtinlaat: Voor low-and-slow halve vinger, grillen 2/3 vingers, brood en pizza helemaal open. Margrietschijf: Voor low-and-slow halve vinger, grillen 1/2 vingers, brood en pizza helemaal open.
Ben je niet heel ervaren? Heb geduld en hou je aan de afstelling, wacht totdat er geen verschuiving is in temperatuur en verander dan pas je afstelling opnieuw.

Stap 8 – Temperatuur bereikt? Houd de temperatuur constant!
Wanneer je je temperatuur eindelijk hebt bereikt is het tijd om te grillen. Vergeet niet om de temperatuur van de kamado constant te houden, dit vereist ervaring en een hoop geduld. De kamado staat bekend als barbecue die uren lang zijn temperatuur vast kan houden. Geef de kamado tijd om van temperatuur te veranderen zodra je een andere afstelling hebt gekozen.

Het is even wennen, maar als je het eenmaal in de vingers hebt wil je niet anders meer. Grill on Grillmeister!

Aanmaakblokjes of aanmaakwokkels?

Welke brandstof?

Waarom geen briketten?

Kamado’s zijn enorm zuinig, ze gebruiken weinig brandstof en de temperatuur is gemakkelijk te regelen als je het eenmaal door hebt. Zo kun je prima een langdurige low-and-slow sessie hebben op een volle basket houtskool. Briketten zijn hiervoor minder geschikt, ze laten een enorme berg as achter en verstoppen daarmee je luchtinlaat waardoor de kamado niet optimaal werkt.

Het doven van de kamado

Simpel! Sluit de kamado en zet zowel de margriet-schijf als de luchtinlaat aan de onderkant helemaal dicht. Een kamado heeft namelijk zuurstof nodig om te branden. Het vuur zal langzaam doven. Doordat de warmte volledig in het keramiek is ingetrokken zal de kamado nog enige uren nagloeien. De volgende grill-sessie kun je dezelfde houtskool opnieuw gebruiken, verwijder dan alleen de kleine stukken.

Verplaats je kamado niet als hij nog warm is! Laat de kamado eerst volledig afkoelen, wacht tot de houtskool niet meer brandt en verplaats hem dan pas. Als het keramiek nog warm is kan het namelijk sneller scheuren.