Artikelen A-Z

De kamado

Een kamado is niet zomaar een barbecue. Alhoewel je dit kunt merken aan de prijs is dit ook terug te brengen naar de talloze mogelijkheden van deze traditionele Japanse houtskoolgestookte barbecue.

Deze ei-vormige, meestal keramische, barbecue heeft als eigenschap om nauwkeurige de temperatuur te kunnen regelen middels luchttoevoer en -afvoer. De keramieke variant heeft als extra eigenschap dat deze enorm isolerend werkt en tevens warmte terugkaatst.

Wat kun je met een Kamado?

De kamado staat bekend als een veelzijdige barbecue. Met de juiste accessoires kun je helemaal los gaan met verschillende kooktechnieken:

  • Bakken – Brood, pizza’s, taart, je kunt van alles bakken op een kamado. Door gebruik van houtskool krijgt deeg een overheerlijke smaak.
  • Braden – De kamado sluit naadloos en werkt daardoor perfect als oven. Door je gerecht de bereiden in een ‘dutch oven’ of aardewerken schaal verlies je geen smaken.
  • Grillen – Gek van grote stukken vlees? De kamado is ideaal voor grillen, vanwege de hoge ‘dome’.
  • Slow-cooking – Pulled pork, Spare Ribs, Rosbief of een heerlijke ham kun je perfect bereiden. De kamado is zeer geschikt voor Low-and-Slow (100-110ÂșC) omdat deze zeer nauwkeurig te sturen is op temperatuur.
  • Roken en stomen – Middels een platesetter kun je indirect eten bereiden. Voeg een houtchunk of wat rookmot toe en maak de beste gerookte zalm die je ooit hebt geproefd!