Artikelen A-Z

Houtskool of briketten?

Houtskool

  • Worden gemaakt in zogenaamde kolenmeilers
  • Worden gebruikt in barbecues met matige luchttoevoer vanwege efficiënte verbranding
  • Bevat geen bindmiddel en heeft daardoor een lager asrestgehalte

Voor- en nadelen houtskool

+ Snelle ontbranding
+ Hoge temperatuur na 20 minuten ca. 500º C
+ Maximale temperatuur na 80 minuten ca. 700º C
– Brandt snel op, daardoor gebruik je meer
– Veroorzaakt asvlokken, welke op je eten kunnen komen

Briketten

  • Worden geproduceerd uit resten van de houtskoolproductie
  • Bestaat uit een mix van houtskool-gruis en vochtig maïsmeel
  • Een schone zuivere verbranding met een hoog asrestgehalte
  • Kokosbriketten zijn het meest duurzaam en laten tevens minder as achter

Voor- en nadelen briketten

+ Lange gemiddelde temperatuur, gelijkmatig verdeeld
+ Maximale temperatuur na 80 minuten ca. 600º C
+ Langzame temperatuurafbouw
+ Overgebleven briketten kunnen hergebruikt worden
– Langzame ontbranding
– Veel asresten