Artikelen A-Z

Garantie

Als je een kamado koopt, zou dit volgens ons één van de belangrijkste overwegingen moeten zijn. Elke extra euro investeer je naast de kwaliteit in de garantie. Wij zetten een aantal aandachtspunten op een rij voor je.

Ieder merk heeft zo zijn eigen garantievoorwaarden en termijnen. Als je ze naast elkaar zet, valt het op dat het niet altijd duidelijk is hoe lang je exact garantie hebt. Gemiste kans zou je zeggen, maar voor een fabrikant is het lastig in te schatten bij een gebruiksproduct dat zo sterk aan verandering van temperatuur en slijtage onderhevig is. De temperatuur in de dome kan behoorlijk oplopen en doordat de kamado veelal buiten staat kan de afwisseling van zon, regen en vrieskou invloed hebben op de werking van het keramiek.

Meer informatie over garanties van bekende fabrikanten:

Keramiek

Aangezien de dome is gemaakt van keramiek, slijt deze het hardst. Keramiek valt daarom bij de grootste merken onder levenslange garantie. Het glazuur van het keramiek kan door snelle temperatuurverschillen gaan scheuren of wel “cracken”. Mocht je van Crackelee houden, dan is dit perfect voor jou, maar dit komt niet ten goede van de werking. Door scheuren in het glazuur kan vocht in het keramiek doordringen, waardoor het sneller scheurt of poreus wordt. Deze schade wordt veelal vergoed door de fabrikant.

Vilt

Als pakking wordt nog vaak vilt gebruikt. Hier is niets mis mee, enkel zal dit onderdeel slijten naarmate je je Kamado vaak gebruikt. Door het gewicht zal het vilt platter worden, doordat er restanten (vet, vlees, saus) op je vilt valt zal je vilt dichtlopen en/of slijten. Hierdoor kun je je keramiek beschadigen of merk je dat je Kamado niet meer constant is in temperatuur, doordat hij valse lucht trekt. Vervangen is de beste optie, wellicht goed om direct te kijken naar Kevlar vilt. Veel fabrikanten geven circa een jaar garantie op het vilt.

Claimen van garantie

Het claimen van garantie kan in sommige gevallen lang op zich laten wachten. Aangezien een Kamado slijtgevoelig is door gebruik en weersinvloeden, zul je je best moeten doen om je garantie aan te kunnen tonen. Maak daarom altijd foto’s van slijtage of wanneer je denkt dat er een scheur ontstaat, zodat je een dossier kunt opbouwen. Dit klinkt heftig, maar dat hoeft het niet te zijn. Voorkom dat je product verder slijt en neem tijdig contact op met de fabrikant. Ook is het handig om preventief onderhoud uit te laten voeren, het liefst door een specialist. Hij of zij kan je wijzen op kwetsbaarheden van de Kamado.