Artikelen A-Z
‹ Kennisbank

Backdraft

Backdraft, Flashback

Je hebt net je Kamado aangestoken tilt je dekstel op… opeens slaat er een vlam naar buiten. Alle haren die op je arm zaten zijn opeens verdwenen en je wenkbrauwen zijn ook niet meer wat het is geweest. Wat is het, hoe heet het en hoe ontstaat dit fenomeen?

“Backdraft”, ook wel een “Flashback” genoemd, ontstaat wanneer je een tekort aan zuurstof hebt tijdens de verbranding in je Kamado. Wanneer je alle ventilatiegaten enige tijd gesloten hebt en de deksel van je Kamado open trekt “grijpt” het vuur naar de zuurstof om te blijven branden, het gevolg is dat de vlam naar buiten slaat.

Tijdens een low-and-slow sessie is dit meestal geen probleem. Gedurende de sessie heeft de verbranding minder behoefte aan zuurstof aangezien de temperatuur al (relatief) laag is.

Meestal ontstaat een backdraft nadat je klaar bent met grillen. Wanneer de temperatuur nog hoog is, maar de luchttoevoer is afgesloten. Zodra je dan de deksel optilt om te controleren of de vlam is gedoofd dan gaat het fout.

Hoe voorkom je een backdraft?

Nu je weet wat een backdraft is, vraag je je natuurlijk af hoe je dit voorkomt? De beste tip is om de kamado te laten ‘boeren’. Om je kamado te laten boeren til je de deksel een klein beetje op (circa 5cm) voor 3 seconden, waarna je de deksel vervolgens volledig open kan trekken. Wanneer je dit doet voorkom je dat de verbranding opeens sterk enorm toeneemt en de vlammen in je Kamado naar buiten slaan.