
Houtskool
- Worden gemaakt in zogenaamde kolenmeilers
- Worden gebruikt in barbecues met matige luchttoevoer vanwege efficiënte verbranding
- Bevat geen bindmiddel en heeft daardoor een lager asrestgehalte
Voor- en nadelen houtskool
+ Snelle ontbranding
+ Hoge temperatuur na 20 minuten ca. 500º C
+ Maximale temperatuur na 80 minuten ca. 700º C
– Brandt snel op, daardoor gebruik je meer
– Veroorzaakt asvlokken, welke op je eten kunnen komen

Briketten
- Worden geproduceerd uit resten van de houtskoolproductie
- Bestaat uit een mix van houtskool-gruis en vochtig maïsmeel
- Een schone zuivere verbranding met een hoog asrestgehalte
- Kokosbriketten zijn het meest duurzaam en laten tevens minder as achter
Voor- en nadelen briketten
+ Lange gemiddelde temperatuur, gelijkmatig verdeeld
+ Maximale temperatuur na 80 minuten ca. 600º C
+ Langzame temperatuurafbouw
+ Overgebleven briketten kunnen hergebruikt worden
– Langzame ontbranding
– Veel asresten